Jesteś tutaj

KULINARNA EDUKACJA W SZKOLE PODSTAWOWEJ W KAMIEŃCU

Uczniowie klasy drugiej i trzeciej w ramach tematu: Zaglądamy do książki kucharskiej, postanowili upiec gofry. Przygotowania do tego wydarzenia trwały kilka dni. Zaczęliśmy od przestudiowania sprawdzonych przepisów, znajdujących się w książkach kulinarnych oraz w internecie. Każdy z małych kucharzy wyszukany przepis zapisał, po czym wybraliśmy jeden z nich.   

Mali kucharze dostarczyli potrzebne produkty takie jak: mąka, mleko, jaja, sól, cukier, olej oraz dodatki: bita śmietana, cukier puder, dżem, owoce. Zorganizowaliśmy również niezbędny sprzęt: mikser, gofrownicę, pojemnik do miksowania, miarki do odmierzania. Gdy wszystko było przygotowane - przystąpiliśmy do dzieła. Pierwszym zadaniem było powiększenie porcji tak, aby gofrów starczyło dla wszystkich. Przydała się tu umiejętność mnożenia. Po zapisaniu potrójnej porcji składników na tablicy, zaczęło się odmierzanie. Każde z dzieci dodawało poszczególne produkty. Zmiksowane produkty porcjami wlewaliśmy na rozgrzaną gofrownicę, pod czujnym okiem pań. Po około trzech minutach pieczenia wyciągaliśmy chrupkie i pachnące gofry. Uczniowie dekorowali wypieki dodatkami. Największym powodzeniem cieszyła się  bita śmietana, własnoręcznie przygotowana i pokrojone w kostkę owoce: banany, truskawki. Amatorów gofrów z cukrem pudrem i dżemem również nie brakowało. Dodatkiem do deseru był przyrządzony napój z mleka, kakao i bitej śmietany według indywidualnego gustu. Tak sporządzone danie cieszyło oko i żołądek.

Bardzo miło i z tęsknotą wspominamy gofrowe zajęcia, dlatego postanowiliśmy powrócić do tematu gotowania. Tuż przed świętami przygotowaliśmy piękne czekoladowo-ryżowe pisanki. Słodka przekąska to nie tylko doskonały i lekki deser, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Taki deser w połączeniu z waflowym kurczaczkiem może stanowić wspaniały prezent. Takie właśnie upominki przygotowaliśmy w czasie kulinarnych zajęć. 

Wszystkim gorąco polecamy „domowej roboty” słodkości, które oprócz jedzenia stanowią praktyczne pole do wykorzystania wiedzy podczas wspaniałej zabawy.